تاریخ انتشاردوشنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۲:۲۰
سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که ایران تقویت روابط مبتنی بر سیاست همسایگی را مهمترین عامل دستیابی به امنیت مشترک می‌داند، سیاست اصولی ایران اول همسایگان است.
کنعانی: سیاست اصولی ایران، اول همسایگان است
به گزارش خبر24، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه، پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد.

کنعانی درباره روز خلیج فارس گفت: خلیج فارس با همین نام نه فقط یک پهنه آبی جغرافیایی بلکه بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی مشترک منطقه است. ایران تقویت روابط مبتنی بر سیاست همسایگی را مهمترین عامل دستیابی به امنیت مشترک می‌داند. سیاست اصولی ایران اول همسایگان است.

دلایل افغانستان درباره حق‌آبه هیرمند قانع کننده نیست

سخنگوی وزارت خارجه درباره پیگیری حق آبه هیرمند اظهار کرد: تاکید می‌کنم که این موضوع به طور عام مورد توجه دولت و دستگاه دیپلماسی است. به ویژه رییس جمهور هم همواره بر ضرورت پیگیری حق آبه تاکید مضاعفی دارند. این موضوع نه فقط در بحث افغانستان که در مذاکرات با دیگر همسایگان مشخصا ترکیه در دستور کار دائمی ما است.

ایران در بحث افغانستان بر تحقق حق آبه ملت ایران از رودخانه هیرمند به طور جدی پیگیر است. در گفتگوهای اخیر وزیر خارجه با سرپرست وزارت خارجه افغانستان و قبل از آن این موضوع را به طور جدی مورد پیگیری قرار داد. اطلاع دارید که وزارت نیرو هم موضوع را در دست پیگیری دارد و مذاکرات تخصصی انجام شده در آن دخیل است. قبلا با توافقی که با طرف افغانستانی داشتیم وزیر نیرو به این کشور سفر کردند و طرف افغانستانی خوشبختانه به حق آبه ایران اعتراف کرده است، البته در این زمینه آنها دلایل و معذوراتی را مطرح می‌کنند که چرا حق آبه کامل را ادا نمی‌کنند که این موضوع برای ما قانع کننده نیست. علاوه بر دستگاه دیپلماسی نماینده ویژه آقای رییس جمهور در امور افغانستان در حال پیگیری و مذاکره هستند.

طرف افغانستانی هم اولا به عنوان نشان التزام به یک قرارداد بین‌المللی و نشان دادن حسن همسایگی خود در انجام تعهد خود کوتاهی نکند و نسبت به اعطای کامل حق آبه همه اقدامات را انجام دهد. با توجه به اینکه طرف افغانستانی برخی نکات فنی را مشخصا سازه انحرافی را به عنوان مانع اعلام می‌کنند، ایران با توجه به دانشی که در اختیار دارد به طرف افغانستانی وزیر خارجه پیشنهاد کرد که آماده هستیم هیات فنی مشورتی ایران تعیین شود و در کنار تیم افغانستانی برای رفع مشکل اقداماتی را انجام دهد.

تبعیت طرف‌های اروپایی برجام  از سیاست‌های غلط آمریکا

وی درباره روابط با کشور اروپایی گفت: روابط دوجانبه همواره بک مسیر دو طرف است و تحقق توسعه و پیشرفت مناسبات منوط بر اراده سیاسی و هم اتخاذ و برداشتن گام‌های عملی به منظور اجرای آن اراده است. ایران هیچگاه در حوزه روابط خارجی خودش را محدود به حوزه خاصی نکرده است. همانطور که عرض کردم تاکید بر حوزه آسیا، همسایگان و شرق به معنای نادیده گرفتن دیگر حوزه‌ها نیست.

در ارتباط با اروپا به طور جدی این موضوع مصداق دارد. تلاش ما این بود که روابط را بر احترام متقابل پی‌ریزی کنیم اما متاسفانه طرف اروپایی بر موضوعات خاصی نگاه کرد و متاسفانه به عنوان عوامل بازدارنده عمل کردند. در بحث برجام هم متاسفانه طرف اروپایی و مشخصا شرکای برجام با تبعیت از سیاست غلط آمریکا روابط دوجانبه را به وضعیت پیچیده ناشی از سیاست غلط آمریکا گره زدند و مانع از روابط در حوزه اقتصادی شدند. روابط می‌بایست همواره بر احترام متقابل و منافع مشترک باشد. نگاه از موضع برتر، تحمیل ارزش‌های خاص سیاسی و مشروط کردن روابط دوجانبه به موضوعات خاصی سیاست غلطی است و اروپا همینطور عمل کرده است.

آمادگی ایران برای کمک به رفع انسداد سیاسی در لبنان

کنعانی درباره سفر وزیر خارجه به لبنان گفت: متعاقب توافق ایران و عربستان برای ازسرگیری روابط رسمی میان دو کشور فضای رسمی و عمومی لبنان از این تحول استقبال کردند و به شدت منتظر بودند که مطلع شوند فضای جدید چه تاثیری می‌تواند بر مشکلات پیچیده داخلی لبنان بگذارد. در این ارتباط نیاز بود که سفر وزیر خارجه انجام شود و گفتگوها با مقامات لبنان انجام شود. گفتگوهای خوبی با مقامات لبنانی انجام شد. در هر حال متاسفانه ما در حوزه سیاسی در لبنان شاهد یک انسداد سیاسی هستیم و انتخاب رییس جمهور می‌تواند بر رفع این انسداد کمک کند.

ایران همواره بر عدم مداخله در امور داخلی لبنان تاکید داشته به ویژه در مبحث انتخاب رییس جمهور و اشاره شد که راه حل مشکلات لبنانی‌ها در خود لبنان و توسط لبنانی‌ها است و ایران آمادگی دارد از توانمندی‌های خودش در راستای کمک به رفع انسداد سیاسی استفاده کند. در مبحث اقتصادی طبیعتا کمک به رفع مشکل لبنان جزو اولویت‌های ایران است. ما پیشتر هم پیشنهادات خودمان را در این ارتباط ارائه کردیم که ایران هم آمادگی دارد و هم توانمندی تکنیکی را دارد که بخشی از نیازهای لبنان را به ویژه برق رفع کند. متاسفانه تحت تاثیر فشارهای آمریکا مقامات لبنان محدودیت‌هایی را مطرح می‌کنند. ایران تاکید کرده که چنانچه اراده سیاسی در لبنان شکل گیرد امکان شکل گیری همکاری دوجانبه برای رفع برخی از مشکلات این کشور وجود دارد.

در دفاع از مناقع ملی خودمان کوتاهی نکردیم

وی درباره توقیف کشتی ایران توسط آمریکایی‌ها و پیش از توقیف نفتکش آمریکایی گفت: ما بارها تاکید کردیم هر کجا که منافع ملی ایران مورد تهدید هر طرفی قرار گیرد ایران در عمل اثبات کرده که دست بسته نیست و حداقل آن اقدام متقابل است. ما در دفاع از مناقع ملی خودمان کوتاهی نکردیم.

سفر رئیسی به سوریه طبق برنامه انجام می‌شود

وی درباره سفر رییس جمهور به سوریه گفت: سفر جناب آقای رییسی به سوریه برنامه ریزی شده و طبق برنامه انجام می‌شود. ما پیش از این شاهد سفر رییس جمهور سوریه به ایران بودیم و توافقات خوبی هم انجام شده بود. دو کشور ایران و سوریه همکاری‌های راهبردی دارند به ویژه مبارزه با تروریسم یکی از نمونه‌های موفق همکاری دو کشور است. سوریه وارد مرحله بازسازی شده و ایران همانطور که در فصل مبارزه با تروریسم در کنار سوریه بود، با توجه به طرفیت‌های فنی و مهندسی آمادگی دارد در کنار سوریه باشد. ایران همواره نشان داد که دوست دوران سخت ملت‌های منطقه است. در سوریه ناشی از حمله تروریسم‌های چندملیتی ما کنار سوریه بودیم.

سفر رییس جمهور عراق در چارچوب استمرار مشورت‌های سطوح عالی دو کشور بود

سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر رییس جمهور عراق به ایران اظهار کرد: سفر آقای رییس جمهور عراق در چارچوب استمرار مشورت‌های سطوح عالی دو کشور بود. ما موضوعات مختلفی با عراق داریم که این موضوعات هم در حوزه دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی تعریف می‌شود. در مبحث حق آبه، موضوع آب یکی از موضوعات قابل توجه در گفتگوهای مشترک ایران است. در موضوع آب طبیعتا ما با بعضی از کشورها موضوعات دوجانبه داریم و بهترین روش‌ها را برای تامین منافع مشترک تعریف می‌کنیم. در برخی از موضوعات در مورد آب هم نیازمند چارچوب‌های منطقه‌ای هستیم. بخشی از منابع آبی عراق از حوزه آبی ترکیه و سوریه سرریز می‌شود.

منبع: تسنیم
24-news.ir/vdcfmvdycw6d0ca.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما